Yoğun sintirlenmiş biyoma-teryalden biri de "yttria-tetrago-nal" zirkonia polikristaldir (Y-TZP). Bu tip seramikler Zr02 ve Y203 sintirlenmesi ve tetragonal yapının oda sıcaklığında sabit kalmasıyla elde edilir. Y-TZP, tetragonal kristal yapıdan daha monoklinik yapıdan, hacimli yapıya dönüşebilen seramik yapıdır. Bu özelliklende kırılmaya karşı direnç, sağlamlık ve doygunluk özelliği kazandırır. Y-TZP diğer seramiklerle karşılaştırıldığında onlara göre daha dirençli ve doygundur. Y-TZP bu özelliğinden dolayı post, braket olarak kullanıldığı gibi ortopedik implant olarak kullanılmaktadır. Dirençli olması ve yüksek doygunluğa sahip olması Y-TZP'nin inlay, kron ve köprü restorasyonu olarak kullanımı zorlaştırmıştır. Bu yüzden de farklı CAD/CAM sistemleri geliştirilerek Y-TZP dişle uyumunun klinik olarak uygun üretimi yapılmaya çalışılmaktadır. Zirkonyum restorasyonlarda başarılı olabilmek için destek dişin preparasyonunda dikkat edilmesi gereken bir takım özellikler mevcuttur. Yapılacak restorasyonlarda dişin her yerinde basamak kalınlığı eşit olarak hazırlanmalıdır. Zirkonyum alt yapı için en az 0,4 mm, üst yapı için en az 0,7 mm olmak üzere 1,2-1,5 mm genişliğinde cham-fer tarzı basamak kalınlığına ihtiyaç vardır. Hazırlanacak diş preparasyonu yuvarlatılmış yan duvarla en az 6 derece olmalıdır. Ok-lüzal yüzey preparasyonu ise 120-140 dereceler arası olmalıdır (CER-CON Smart, DeguDent GmbH, Germany).
Tüm seramik restorasyonlarda başarısızlığın en önemli nedeninin sement ve diş dokusu arasında başlayan radikal çatlaklar olduğunu, metal alt yapılı porselen sistemlerde metalin dayanıklılık özelliği ile bu sorunla karşılaşılmasının engellendiği ve tüm seramik sistemlerde alt yapıda meydana gelen radikal çatlakların fark edilmemesinden dolayı seramik sistemlerde tankların tasa dönemde ortaya çıktığını belirtmişlerdir. Radikal tankların en önemli meydana geliş sebebi tüm seramik alt yapının yeterli kalınlığa sahip olmamasıdır.
Zirkonia seramik restorasyonlarda alt yapı ile destek dişin marjinal uyumunun tam olması gerektiğini, seramik materyalinin yeterli kalınlıkta olması için restorasyon kalınlığının en az 2 mm olarak hazırlanmasını, okluzal indirgeme yapılmasının gerekliliğini ve yapıştırıcı simanın dentin ile yeterli bağlantı sağlayabilmesi için, kron içinde her yerde aynı film kalınlığında olması gerektiğini bildirmişlerdir.
Zirkonyumun 600-800 MPa direnci ile In-Ceram malzemesinin içine konularak dayanıklılık özelliğinin arttırıldığım ve zirkonyum alt yapılı seramik sisteminin orta derece translüsensliği ile yeterli basamak kalınlığına sahip anterior restorasyonlarda ve fonksiyonun estetik kaliteden daha önemli olduğu posterior restorasyonlarda güvenle kullanılabileceğini açıklamıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder