Yaş düzeyine uygun gelişimsel özellikleri doğrultusunda düşünüldüğünde; yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamada önemli oranda zorluk yaşayan, ihtiyaçlarını karşılamada ve günlük faaliyetlerinde başkalarına ihtiyaç duyan, zihinsel ve fiziksel yetersizliği olan bireyler "engelli" olarak değerlendirilebilirler. Bu bireylerde özellikle; çiğneme, yutma, beslenme ve uygun zamanda uygun gıdaları almayla ilgili problemler görüldüğünden, ağız ve diş sağlığı sorunları çok sıklıkla yaşanmaktadır.
Engelli bireylerde ağız ve diş sağlığını korumak, sorunlarıyla başa çıkabilmek için özel bir ilgi ve takibe ihtiyaç vardır. Çünkü genel sağlık problemleri yaşamlarını ciddi şekilde etkilerken diş sağlığı ikinci planda kalmaktadır. Ayrıca kendilerini ifade etmede yetersizlik yaşayan engelli bireyler, hastalık oluşana kadar şikayette bulunamayabilmekte ve hastalık oluştuğunda da sorunun kaynağını söyleyememektedirler. Bu nedenle engelli bireylerin her alanda olduğu gibi diş ve ağız sağlığı alanında da bakım becerileri kazanmaları için eğitime erken yaşta başlanmalıdır.
Verilecek eğitimde, ağız ve diş sağlığını korumak için düzenli diş fırçalama ve ağız temizliği davranışı kazandırılmalıdır. Engelli birey, ince motor becerileri işlevsel ise verilecek eğitimle dişlerinin bakımını bağımsız olarak başarabilecektir. Bu bireyler öğrenirken ve öğrendiklerini uygularken çok tekrar ve zaman gerektiği akılda tutulmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder