Diş implantı titanyumdan yapılmış küçük bir vidadır. Eksik bir doğal dişe ait diş kökünün yerine yerleştirilir ve diş kökünün yerini tutar. İmplant üst veya alt çene kemiğine yerleştirilir ve kemiğe kaynaması beklenir. Sonra bu implantın üzerine eksik diş gelir. Diş implantları tek bir diş yerine kullanılabildikleri gibi köprü yapılarak birçok eksik dişin yerine de kullanılabilir.
28 Kasım 2012 Çarşamba
İmplant
Yüz estetiğinin bir parçası olan dişlerin kaybı psikolojik ve sosyal problemlerin yanı sıra besleme, sindirim sorunları ve konuşma bozukluklarına da yol açmaktadır. Günümüzde doğal dişlere alternatif olan diş implantları, iyi çiğneme ve konuşma olanağı sağlarken, yüzünüze estetik ve doğal bir görünüm kazandırır.
Doğru teşhis, yeterli bilgi, tecrübe ve donanımla uygulandığında diş implantı, hekim ve hasta açısından başarılı sonuçlar veren bir tedavi şeklidir. Doğal dişlerinizden birini veya birkaçını kaybettiyseniz, diş implantları size kendi dişlerinize benzeyen ve kendi dişiniz hissini veren bir çözüm sunmaktadır.
26 Kasım 2012 Pazartesi
Zirkonyum Porselen Dişler
Hastalar için olduğu kadar diş hekimlerini de mutlu eden zirkonyum dişler maliyetlerinin yüksek olması dışında bir dezavantaj oluşturmadılar. Laboratuvarlar zirkonyum diş yapmak için hatırı sayılır bir altyapı maliyeti yükünün altına girmişlerdi. Bu yatırım aslında fazlası ile diş teknisyenlerine geri döndü. Diş teknisyenleri yüksek fiyatlarla başladıkları bu malzemeyi artık daha uygun fiyatlar ile yapabilmekteler. Hassas ölçü sistemleri ile diş eti üzerine gelen baskı tamamen ortadan kaldırılmaktadır. Zirkonyum dişler ile bütün bu sorunlar ortadan kaldırılabilir. Diş eti ile dişin birleştiği kenardaki karartı metalin koyu renginin diş eti içerisinde koyu mor bir renge sebep olur.
Zirkonyumun açık rengi ile bu sorun ortadan kalkar. Yapılan kaplamaların şekilleri mutlaka yüz şekli ile uyumlu olmalıdır. Oval, kare, dikdörtgen yüz şekilleri dikkate alınarak konturlar ayarlanmalıdır. Bir başka önemi konu da yüzün bombesidir. Dışarı doğru konveks bir yapıdaki yüze hazırlanacak kaplamalarda bu konveks liğe uyumlu olamlıdır. Hastanın yaşı dişler üzerindeki makyaj çizgileri ile ve dişlerin uç kısımlarının şekli ile yakından ilgilidir.Ten rengi ve göz rengide dikkat edilmesi gereken konulardandır.
Yapılan dişlerin hastaya ait görüntüsü verebilmesi için dikkatli bir şekilde bütün unsurlar dengelenerek diş hazırlanmalıdır. Hastanın da görüşleri dikkate alınarak provada son düzenlemeler yapılır. Bir diğer önemli konu hastanın cinsiyetidir. Bayanlarda daha yumuşak ve yuvarlak hatlar kullanılırken erkekler için köşeli keskin kenarlı dişler daha uygun olmaktadır. Hastalar için olduğu kadar diş hekimlerinide mutlu eden zirkonyum dişler maliyetlerinin yüksek olması dışında bir dezavantajoluşturmadılar. Laboratuvarlar zirkonyum diş yapmak için hatırı sayılır bir altyapı malieti yükünün altına girmişlerdi çünkü. Bu yatırım aslında fazlası ile geri döndü diş teknisyenlerine. Diş teknisyenleri yüksek fiyatlarla başladıkları bu malzemeyi artık daha uygun fiyatlar ile yapabilmekteler. Diş eti ile dişin birleştiği kenardaki karartı metalin koyu renginin diş eti içerisinde koyu mor bir renge sebep olur. Zirkonyumun açık rengi ile bu sorun ortadan kalkar.
Estetik İmplant Diş Hekimliği
İnsanlar güzelliği genellikle farklı şekillerde yorumlarlar. Her birey kendi görüşüne göre güzelliği tanmılar. Kısacası, sanatçılar ilhamlarını doğadan almış ve bütün sanatsal çabalar üstünlüklerinin belirlenebilmesi için doğayla karşılaştırılmıştır. Aynı şekilde klinisyenler de en az sanatçılar kadar işlerinde orantı dengesini korumak için çabalamalıdırlar. Mükemmeliyet tek başına var olamaz; her güzellik unsuru bağlantılı diğer unsurlarla da bütünü yaratabilmek için uyum içinde olmalıdır. Yüz şekilleri her bireyin içinde işleyen hayati güçlerin bir yansımasıdır.
Herhangi bir estetik ameliyatın başarısı hayal kurma yeteneğine, üstün klinik beceriye ve tüm yüz bağlantılarına hâkim olabilmeye bağlıdır. Mantık bir tedavi planını oluştururken ve uygun elementleri gözden geçirirken gerekliyken; hayal gücü de tedavi vizyonunu yerine getirmede gereklidir. Ayrıca, ağız içi estetiğinin sadece beyaz fiziki yapılar değil, bireyin kişisel imajı, sosyal ilişkileri ve fiziksel çekiciliği için hayati önem taşıyan sosyal özelliklerdir. Bunun farkına varmak estetik oral tedavinin öneminin ve değerinin anlaşılmasına yol açmıştır.
Zirkonyum Diş
Zirkonyum diş kaplamanın en özelliği, estetik olarak mükemmel sonuçlar vermesidir. Zirkonyum diş kaplamalar bu kadar üstün estetik özelliklere sahip iken neden hala zirkonyum diş değilde metal alt yapılı porselen diş kaplamalar kullanılıyor diye düşünebilirsiniz. Mutlaka her insan kendi dişlerinin yerine diş yaptırırken mümkün olduğunca doğal bir görüntü ve uzun ömürlü sağlıklı diş kaplaması ister. Ancak satın alma gücü ölçüsünde ekonomik olarak gücünün yettiği ile yetinir.
Metal porselen dişler de eksik dişlerin yerine yapıldıklarında estetik ve fonksiyonu bir ölçüde sağlarlar. Hiç diş yapılmadan eksik diş ile beklemek yerine mutlaka en azından metal porselen diş kaplamaları yapılmasını tavsiye ederim. İmkanlar elverdiğinde de daha estetik olan zirkonyum diş kaplama yapılması yerinde olacaktır.
İmplant Diş Nasıl Uygulanır
İlk aşama olan muayenede hastanın sağlık durumunun implant uygulamasına elverişli olup olmadığı tetkik edilir. Çekilecek panaromik bir röntgen ve ağızdaki dişlerin durumuna göre kullanılacak diş implantının biçimi seçilir.
Operasyon aşaması çene cerrahı tarafından yapılır. Diş implantın yerleştirilmesi lokal anestezi altında yapılır. Diş implantının yerleştireceği yerdeki kemiğe yuva açılır. Kullanılacak implant sayısı kadar işlem tekrarlanır.
Diş implantları yerleştirildikten sonra kemikle kaynaması için belirli bir süre geçmesi gerekmektedir. Bu süre zarfında hastalar implant bölgesine fazla yüklenmeden normal şekilde beslenmelerini yapabilir.
İyileşme safhası tamamlanıp diş implant etrafı tamamen yeni kemikle dolduktan sonra, implantın üzerine üst yapısı yapılabilir. Yapılacak olan proteze uygun ölçü alınır. Protez tek bir kron, köprü veya tam protez şeklinde olabilir.
Dişlerini kaybetmiş bireylere ikinci bir şans sunan implantlar sayesinde bireyler hem sağlıklarına hem de estetik olarak güzel bir gülüşe sahip olmuş olurlar. Protez kullanan hastaların özellikle yemek yerken bir çok sıkıntı çektiğini hepimiz biliriz. Yapılan araştırmalara göre protez kullanan hastaların %29′u sadece yumuşak ve ezilmiş gıdalarla beslenirken, %50’si bir çok besinden uzak durur ve %17′ si de kendi dişleri ile daha etkili çiğnediklerini belirtmişlerdir. Total protez kullanan hastaların %66 ise çiğnemede güçlük çektiklerini belirtmişlerdir. Çiğnemede hissedilen zorlukla birlikte sindirim sisteminde de bazı rahatsızlıklar görülmektedir. İmplant tedavisi bütün bu zorluklardan uzak olmanız dilediğiniz zaman dilediğinizi yeme özgürlüğünü size sunmaktadır. Bütün bunların yanında implantlar kemik kaybını önlemekte de büyük rol oynarlar. Bir diş kaybedildiğinde etrafındaki kemik dokusunda kayıp olur. Kemik yoğunluğunu ve formunu korumak için stimülasyona ihtiyaç duyar.
İmplant Nasıl Yapılır
İhtiyaç duyulan tedavi belirlendikten sonra küçük bir operasyon gereklidir. Düşünülenin aksine kolay ve kısa bir prosedürdür. Genellikle diş hekiminizin muayenehanesinde bu işlem gerçekleştirilebilir.
Diş İmplantının Sınırlamaları Nelerdir
İmplant genel sağlık durumu iyi olan her hastaya uygulanabilir. Kemik gelişimi tamlanmamış genç bireylerde tercih edilmemektedir. Diş implantlarının uzun ömürlü olabilmesi için, etrafında belirli kalınlık ve boyutta sağlam çene kemiği bulunması gerekir. İmplat uygulaması için üst yaş limiti yoktur. Dişsiz bir birey dental implantlar sayesinde en geç 2 ay içerisinde eksik dişlerine yeniden kavuşabilir ve normal konforlu yaşamına geri döner.
Ağzında hiç diş olmayan bir birey için tüm dişleri porselen ve sabit yapabilmek için alt çeneye en az 6-8/üst çeneye 6-8 implant gereklidir. Bu durumda hastaya alt üst en az 24 ya da 28 diş yapmak mümkündür. Bu dişler kesinlikle çıkmaz ve ömür boyu kullanılabilir. Alt çeneye 2 üst çeneye 2 olmak üzere az sayıda implant üzerine çıkartılabilir total protezler yapılabilir.
İmplantlar kırılmaya ya da kayba karşı ömür boyu garantilidir. İmplant kaybı durumunda en az 2 ay beklemek kaydıyla aynı yere tekrar implant yapılabilir. İmplant üstüne ön dişler bölgesinde zirkon ya da empress full estetik porselen kronlar yapılabilir. Zirkon ve empress kronlarda metal alt yapı yerine seramik altyapı bulunur. Bu alt yapı estetik ve sağlam olması yanında gerçek diş görünümü verir.
Laminateler ön dişlerin diş yüzüne yapıstırılır ve estetik porselenden yapılır. Teller hiç görülmeden ağız içi dişlerin dile bakan arka tarafına braket yapıştırılarak ortodontik (lingual teknik) tedavi yapılabilir. Ortodontik tedavinin yaşı yoktur. Yumuşak doku lazer çalışmaları, yapılan cerrahi sonrasında iyileşmeyi hızlandırır. Dişlerin rengi ağartılmak istendiğinde bu beyazlatma (laser bleaching) işlemi klinik ortamında 45 dakikada yapılabilir. İmplant uygulaması cerrahi bir işlemdir. Bu nedenle uygulayıcı hekim mutlaka iyi bir cerrahi nosyona sahip olmalıdır.
İmplantların Ömrü Ne Kadardır
23 Kasım 2012 Cuma
Zirkonyum Porselen Kaplamaların Avantajları
Estetik yapısı ile doğal dişlerden ayırt edilmesi oldukça güçtür. Işık geçirgenlikleri vardır. Metal destekli porselenlerde özellikle gün ışığında ve fotoğraf flaşında oluşan opak görüntü zirkonyum porselenlerde oluşmaz. Anti-alerjik materyallerdir. Diş eti hastalıklarında ve diş eti çekilmelerinde sıkça görülen diş eti morlukları zirkonyumda görünmez. Metal destekli porselenlerde zamanla diş eti metal rengini alarak porselen başlangıç noktaları ile dişeti arasında gri renkte bir hat oluşur. Zirkonyum porselenlerde böyle bir sorun görülmez. Isı yalıtıcı özellikleri çok iyi olduğundan soğuk sıcak hassasiyetini önlerler. Zirkonyum porselenler yaklaşık 900 megapaskal dirence sahiptirler. Bu özellikleri sayesinde arka bölgelerdeki dişlerde de çok rahatlıkla kullanılırlar. Zirkonyum metal destekli protezlere göre oldukça hafiftir. Zirkonyum dişler ağızda metalik tat bozukluğuna neden olmazlar.
Zirkonyum Porselenler
Estetik diş hekimliğinin göstermiş olduğu gelişmeler ile 2000’li yıllarda diş hekimliğinde, yüksek kuvvetlere oldukça dayanıklı ve diş renginde olan ‘zirkonyum’ kullanılmaya başlanıldı. Klasik metal köprülerden farklı olarak, zirkonyum sistemlerinde alt yapı olarak metal yerine beyaz bir alaşım olan zirkonyum kullanılır. Son teknoloji ürünü bu altyapı estetik ve dayanıklılığı bir arada sunabilme özelliğine sahip tek malzemedir. Sistemin en büyük avantajı ulaştığı çok yüksek dayanıklılıkla arka bölgedeki köprülerde de tam estetik bir görünüm sağlamasıdır.
Zirkonyum Diş
Hassas ölçü sistemleri ile dişeti üzerine gelen baskı tamamen ortadan kaldırılmaktadır. Zirkonyum dişler ile bütün bu sorunlar ortadan kaldırılabilir. Diş eti ile dişin birleştiği kenardaki karartı metalin koyu renginin diş eti içerisinde koyu mor bir renge sebep olur. Zirkonyumun açık rengi ile bu sorun ortadan kalkar. Yapılan kaplamaların şekilleri mutlaka yüz şekli ile uyumlu olmalıdır. Oval, kare, dikdörtgen yüz şekilleri dikkate alınarak konturlar ayarlanmalıdır. Bir başka önemi konu da yüzün bombesidir. Dışarı doğru konveks bir yapıdaki yüze hazırlanacak kaplamalarda bu konveksliğe uyumlu olmalıdır. Hastanın yaşı dişler üzerindeki makyaj çizgileri ile ve dişlerinin uç kısımlarının şekli ile yakından ilgilidir. Ten rengi ve göz rengi de dikkat edilmesi gereken konulardandır. Yapılan dişlerin hastaya ait görüntüsü verebilmesi için dikkatli bir şekilde bütün unsurlar dengelenerek diş hazırlanmalıdır. Hastanın da görüşleri dikkate alınarak provada son düzenlemeler yapılır. Bir diğer önemli konu hastanın cinsiyetidir. Bayanlarda daha yumuşak ve yuvarlak hatlar kullanılırken erkekler için köşeli keskin kenarlı dişler daha uygun olmaktadır. Hastalar için olduğu kadar diş hekimlerini de mutlu eden zirkonyum dişler maliyetlerinin yüksek olması dışında bir dezavantaj oluşturmadılar. Laboratuvarlar zirkonyum diş yapmak için hatırı sayılır bir alt yapı maliyeti yükünün altına girmişlerdi çünkü. Bu yatırım diş teknisyenleri için iyi bir geri dönüş oldu. Diş teknisyenleri yüksek fiyatlarla başladıkları bu malzemeyi artık daha uygun fiyatlar ile yapabilmekteler. Diş eti ile dişin birleştiği kenardaki karartı metalin koyu renginin diş eti içerisinde koyu mor bir renge sebep olur. Zirkonyumun açık rengi ile bu sorun ortadan kalkar. Hassas ölçü sistemleri ile dişeti üzetine gelen baskı tamamen ortadan kaldırılmaktadır. Kaplama kenarlarının diş eti ile uyumunun iyi olmaması sorunu çoğu zaman diş etinde dolaşımın bozulmasına ve diş eti iltahabı ile diş eti kanamasına neden olmaktadır. Zirkonyum dişler ile bütün bu sorunlar ortadan kalkmaktadır. Ağıza yapılan kaplamaların şekilleri mutlaka yüz şekli ile uyumlu olmalıdır. Oval, kare, dikdörtgen yüz şekilleri dikkate alınarak konturlar ayarlanmalıdır. Bir başka önemli konu da yüzün bombesidir. Dışarı doğru konveks bir yapıdaki yüze hazırlanacak kaplamalarda bu konveksliğe uygun olmalıdır. Hastanın yaşı dişler üzerindeki makyaj çizgileri ile ve dişlerinin uç kısımlarının şekli ile yakından ilgilidir.
Zirkonyum Porselen Diş Yapımı
İki farklı yöntemle elde edilmektedir. Bunlardan biri, yeşil seramiklerden olan homojen zirkonyum blokları sintirlendikten ve büzüldükten sonra son boyutları elde edilir. Diğer yöntem ise yoğun sintirlenmiş zirconia bloklar restorasyonların son halinde millenerek elde edilmiştir. Estetik sonuç açısından her iki yöntemde uygun sonuç vermektedir.
Estetik Diş Hekimliği ve Zirkonyum
Estetik diş hekimliği zirkonyum porselen kaplama ile doğal diş görüntüsü yakalanabilmektedir. Tam seramik kron restorasyonlar hem ön bölge hem de arka bölgelerde başarılı sonuçlar alınmıştır. Tam seramik restorasyonların kırılgan olmaları onların köprü restorasyonu olarak kullanılmalarına engel olmuştur. Güzel bir gülüşe sahip olamak için diş kaplaması yaptıranlara estetik zirkonyum porselen diş kaplaması tevsiye edilebilmektedir. Metal içermeyen zirkonyum diş kaplamalar diş etinde de renklenme yapmazlar. Metal kullanılmadan metal seramik diş kaplamaları kadar dayanıklı diş köprüleri yapılabilmektedir. Bu özellikleri azı dişler bölgesinde daha rahat kullanılmasını sağlamıştır.
22 Kasım 2012 Perşembe
Zirkonyum Diş
Diş eti ile dişin birleştiği kenardaki karartı metalin koyu renginin diş eti içerisinde koyu mor bir renge sebep olur. Zirkonyumun açık rengi ile bu sorun ortadan kalkar.
Hassas ölçü sistemleri ile diş eti üzetine gelen baskı tamamen ortadan kaldırılmaktadır. Kaplama kenarlarının diş eti ile uyumunun iyi olmaması sorunu çoğu zaman diş etinde dolaşımın bozulmasına ve diş eti iltahabı ile diş eti kanamasına neden olmaktadır. Zirkonyum dişler ile bütün bu sorunlar ortadan kaldırılabilir.
Ağıza yapılan kaplamaların şekilleri mutlaka yüz şekli ile uyumlu olmalıdır.Oval, kare, dikdörtgen yüz şekilleri dikkate alınarak konturlar ayarlanmalıdır. Bir başka önemi konu da yüzün bombesidir. Dışarı doğru konveks bir yapıdaki yüze hazırlanacak kaplamalarda bu konveksliğe uyumlu olamlıdır. Hastanın yaşı dişler üzerindeki makyaj çizgileri ile ve dişlerinin uç kısımlarının şekli ile yakından ilgilidir.
Bir diğer önemli konu hastanın cinsiyetidir. Bayanlarda daha yumuşak ve yuvarlak hatlar kullanılırken erkekler için köşeli keskin kenarlı dişler daha uygun olmaktadır.
Ten rengi ve göz rengide dikkat edilmesi gereken konulardandır. Yapılan dişlerin hastaya ait görüntüsü verebilmesi için dikkatli bir şekilde bütün unsurlar dengelenerek diş hazırlanmalıdır. Hastanın da görüşleri dikkate alınarak provada son düzenlemeler yapılır.
Son provada hastaya dişlerin şekli rengi ve büyüklükleri ile ilgili bir sorunu olup olmadığı mutlaka sorulmalıdır. Gerekirse yaynındaki bir yakınının da fikri alınır ve son düzenlemeler yapılarak dişlerin birbirleri ile kapanışları kontrol edilir. Herşey yolunda ise bitim için laboratuvara gönderilir.
Laboratuvardan son şeklini almış olarak gelen dişler hekim tarafından dikkatlice incelenir. Kole ksımlarındaki kalınlık, arayüzlerin ve diş eti papil bölgelernin iyice açıldığından emin olundukatan sonra ağza takılır.
Simantasyon denilen bu aşamada çok önemlidir. Zirkonyum veya porselen dişleri yapıştırırkrn kullanılan ilaçlar diş eti altına kaçar ve donan ilaçlardır bunlar. Diş eti altındaki ilaç mutlaka tam olarak temizlenmeldir. Aksi takdirde diş eti iltahabına neden olacal ve bütün emeklerin boşa gitmesi noktasına kadar ilerleyebilecek sorunları başlatacaktır.
Zirkonyum Radyoaktif Midir
Her fiziksel yapı radyoaktiftir! İnsan vücudu 6000 Bq radyoaktivite yayar, lg zirkonyum dioksit yaklaşık 0.4 Bq ışıma yapar. Bir kron yaklaşık 1 gr ağırlığa sahiptir. Metal-seramik yapılar 2 Bq/gr a kadar radyasyon yayabilirler.
Zirkonyum Diş İle Kenarlar Uzatılabilir Mi
- Porselen desteğiyle köleler uzatılabilir. Kole tanımı konusunda şüphe var ise, plastik/rijit yapıyı model üzerinde deneyerek işlemeden önce oturup oturmadığına bakabilirsiniz.
- Zirkonyum yapı yeterli tutunmaya sahip değil ve model üzerinde durmuyor.
- Gerçek sürtünmeli oturuş teknik olarak yaratılabilir fakat önerilmez. Model üzerinde denemeden önce yapının içine vazelin sürebilirsiniz.
Porselen Kronlar
Metal döküm alt yapı üzerine porselen hamurunun fırınlaması ile elde edilen kronlardır. Daha önceleri akril-metal yapımında olduğu gibi yalnız vestibül yüze porselen uygulanıyordu. Ancak günümüzde insizal kenar ve oklüzal ile diğer tüm diş yüzeyine porselen uygulanmaktadır. Böylece veneer kron yerine, tam döküm porselen kron sistemi getirilmektedir.
Zirkonyum Dişlerin Avantajları
- Diş hekimliğinde kullanılan en estetik materyallerdendir.
- Işık geçirgenliği özelliği sayesinde doğal dişlerin dokusu tam olarak yakalanır. Sağlıklı bir dişin minesi tamamen ışığı geçirmesine rağmen porselen dişlerin altında kullanılan metaller porselen dişlerde opak bir görüntü yaratabilmektedir. Özellikle güneşli ortamlarda ve fotoğraf flaşında belli olabilen cansız görüntü problemi zirkonyum dişlerde çözülmüştür.
- Diş eti uyumu klasik metal alt yapılı porselenlere gore çok daha iyidir. Diş eti hastalıklarında ya da diş eti çekilmelerinde sıkça görülen diş eti morlukları zirkonyumda görünmez.
- Allerjik değildir, doku dostu bir materyaldir.
- Isı yalıtıcı özellikleri çok iyi olduğundan soğuk sıcak hassasiyetini önlerler.
- Zirkonyum porselenler 900 megapaskal dirence sahiptirler. Bu özellikleri sayesinde arka bölgelerdeki dişlerde de çok rahatlıkla kullanılırlar. Bu kadar güçlü olmasıyla birlikte ışığı geçirecek kadar zarif ve estetiktir. Hem ön hem de arka dişlerde güvenle kullanılabilen ileri teknoloji ürünü bir malzemedir.
21 Kasım 2012 Çarşamba
Porselen Kronlarda Kullanılan Kron-Köprü Estetik Materyalleri
Estetik Porselen Kronlar
Vesti bulun tümü mezial ve distal yüzlerin yarıları, akrilik kompozit resin ya da porselenle, alt yapı çiğneyici ve diğer yüzlerin metalden yapıldığı kronlara “veneer kron” adı verilir.
İkinci dünya savaşında polimetilmetakrilatların ortaya çıkarılması, porselen kron yapımında ileri düzeyde aşamaları kaydederek, günümüze dek vestibül yüzü estetik kron yapımı gerçekleştirilmiştir.
Daha önceleri vestibül yüzü hazır metal ya da altın destekli fasetli porselenler, dökümden sonra okluzal ya da insizal kenardan oturtularak porselen krona benzer bir uygulama yapılmıştır. Ancak bunların yapımı hem zor hemde ağız sağlığı açısından uygunluk göstermemiştir.
1962 yılında BİS–GMA (Bisphenel–A. Giycidyl–methacrylate ), kökenli kompozit peşinlerin geliştirilmesiyle daha önce kullanılan akriİlere göre yapısal durumları iyi olan materyal iılrrdştir. 1977 yılından itibaren bu kompozitierin içine anorganik dolgu maddeleri katılmış ve de dayanıklı ve aşınmaz özellikler kazandırılmıştır. Su emme durumları azalan bu materyallerin, metale tutunmaları da ileri düzeye getirilmiştir.
Porselen Kron
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)