14 Ağustos 2012 Salı

Diş Ağrısı


Dişsel ağrılar, dişin çevresinden, dişin kendisinden, çene kemiğinden veya diş etinden kaynaklanır. Yumuşak, künt ağrıdan, dayanılmaz ağrılara kadar değişkenlik gösterir. Ağrı gelip giden tarzda veya sürekli olabilir. Çiğneme sırasında veya ısı (sıcak-soğuk) değişimlerinde ortaya çıkabilir.

Diş ağrıları çok farklı şekillerde ortaya çıkabilir, ancak genellikle diş çürükleri ve diş eti hastalıkları ağrıya sebep olur, bunun yanında, kırık diş, diş ve diş eti arasına gıda sıkışması, oklüzyon bozuklukları da ağrıya neden olabilir. Çene ağrıları ise genellikle teporamandibular eklem bozukluklarından kaynaklanır. Bazı durumlarda diş kaynaklı olmayan diş ağrıları ile de karşılaşabiliriz. Sinüs ve kulak enfeksiyonları, kalp rahatsızlıkları ve migren diş ağrılarına neden olabilirler.

Ağızda bulunan bakteriler, gıdaları yıkarak ağız asitlerine dönüştürürler ve bu asitler dişin mine ve dentin tabakasında hasara neden olur. Çürük kavitesi büyüdükçe, dişin orta kısmında bulunan, kan damarları ve sinirden oluşan pulpa dokusunu etkileyerek rahatsız etmeye başlarlar. Çürük tedavi edilmezse pulpa, bakterilerin kimyasal etkilerinin yanı sıra sıcak ve soğuktan da ağrı oluştururlar. Diş eti hasarına bağlı ortaya çıkan derin diş eti ceplerinde biriken plak tabakası, dişetinde iltihaba, diş eti kanamasına ve ağrıya sebep olur. Ayrıca tedavi edilmez ise diş eti çekilmesine bağlı olarak kök yüzeyleri açığa çıkar ve sıcak-soğuk hassasiyeti görülür.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder