Modern diş hekimliğinin geliştirdiği en başarılı tedavilerden biri olan implant tedavisi, uzun yıllardır yüksek başarı oranlarıyla uygulanmakta ve gün geçtikçe de yaygınlaşmaktadır. Hatta günümüzde birçok diş hekimi tarafından kanal ya da köprü tedavileri yerine önerilmektedir. Ancak her türlü cerrahi operasyon gibi implant tedavisi de dikkatli ve titiz bir çalışma ile gerçekleştirilmesi gereken bir süreçtir. İmplant tedavisinin nadiren de olsa hastalar üzerinde yan etkilere yol açtığı ya da başarıyla uygulanamadığı durumlar söz konusu olabilmektedir.
14 Ocak 2013 Pazartesi
İmplant Yerleştirme Protez Kadar Sürer Mi ?
Cerrahi işlemin süresi yerleştirilecek implant sayısına ve hastanın koşullarına bağlı olarak yarım saat ile birkaç saat arasında değişebilir. Operasyondan sonra, implant ile kemiğin kaynaşması için (osseointegrasyon) 2-3 ay kadar beklenir. Daha sonra bu implantlar üzerine, birkaç seans süren bir uygulama ile protezler yerleştirilir.
İmplant ve Hastanın Genel Sağlık Durumu
İmplant Tedavisine Başlamadan Önce Diş Doktoru Tarafından Dikkate Alınıp İncelenmesi Gereken Faktörler
İmplant ve Genel Sağlık Durumu Yerinde Olanlar
Diş eti hastalığı, yüksek tansiyon, diyabet gibi hastalıkları olanlar, kontrol altında tutuldukları sürece kimi durumlarda implant için uygun adaylar olabilirler. Yine de önemli hastalıkları olanlar, özellikle de bağışıklık sistemiyle bağlantılı rahatsızlıkları bulunanlar diş doktoruna durumlarını mutlaka bildirmeliler.
İmplant Operasyonu
Diş implantı, uzman bir doktor tarafından lokal anestezi altında yapılan, basit bir cerrahi operasyonla gerçekleştirilir. İmplantın kemik üzerinde yerleştirileceği yuva açıldıktan sonra implant açılan yuvaya yerleştirilir. Operasyonun süresi yapılacak işlemlere bağlı olarak 30-90 dakika arasında değişebilir.
İmplant ve Enfeksiyon İle İltihap
Diş implantını çevreleyen bölgede enfeksiyon ve iltihaplanma oluşması da zaman zaman gözlemlenen durumlardan biridir. Bunun sebebi genellikle ağız sağlığına gereken özeni göstermemektir, kimi zaman da bir virüsün varlığına işaret edebilir. Diabet hastalarında ve sigara içen hastalarda daha sık gözlemlenen bir durumdur.
10 Ocak 2013 Perşembe
İmplant ve Bakteriler
Eğer diş eti çekilmesi sorunları yaşıyorsanız, diş implantının köklerinin açığa çıkması gibi bir durumla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu da bakterilerin birikmesine ve zamanla enfeksiyona dönüşmesine neden olabilir. Nadiren de olsa, bu durumun ileri boyutlara ulaşması, implantın kaybedilmesine neden olabilir.
Diş İmplantının Yan Etkisi Var Mı ?
Kaybedilen dişlerin yerini doldurmanın en sağlıklı ve başarılı yöntemlerinden biri olan diş implantlarının kimi zaman yan etkileri olabilmektedir.
İmplant ve Protez
İyileşme süresi tamamlandıktan ve implant çene kemiğiyle yeteri kadar kaynaştıktan sonra, implantın üzerine protezin yerleştirilmesi aşamasına geçilir. Tedaviye en uygun protez için gerekli ölçüler alındıktan sonra protez implantın üzerine yerleştirilir. Protez kimi zaman tek bir kron, kimi zamansa köprü ya da tam protez şeklinde olabilir.
İmplant ve İyileşme
Çene kemiğine yerleştirilen implantın kemikle bütünleşmesi için belli bir zaman geçmesi gerekmektedir. Çene kemiğine yerleştirilen implant dişler, yaklaşık üç aylık bir zaman diliminde çene kemiğiyle kaynaşma sürecini tamamlar. Bu zaman dilimi içerisinde gerekli görülürse hastaya geçici bir protez uygulanabilir. Hasta, yerleştirilen implanta fazla yüklenmeden normal beslenmesini sürdürebilir. İyileşme süreci içerisinde, implantı uygulayan doktor belirli aralıklarla hastayı kontrole çağırır ve gerek görürse yeniden röntgen isteyebilir.
İmplant ve Muayene
Tedaviye başlarken yapılan ilk muayenede hastanın sağlık durumunun implant uygulamasına elverişli olup olmadığı incelenir. Çekilecek panaromik bir röntgenle, ağızdaki dişlerin durumuna göre kullanılacak diş implantının tipi ve uzunluğuna karar verilir. Ayrıca çene kemiğinin implant tedavisine uygun durumda olup olmadığına bakılır.
Diş İmplantı Operasyonu Nasıl Yapılır ?
Diş implantı eksik ya da zarar görmüş bir dişin yerine yenisini yapmak üzere uygulanan bir tedavi yöntemidir. Geleneksel tedavi yöntemlerine göre daha uzun ömürlü ve doğal dişe en yakın görünüşte sonucu veren diş implantları, hastaların sıklıkla tercih ettiği bir tedavidir.
Diş implantı operasyonunun nasıl gerçekleşeceği, yapılacak implantın türüne, eksik dişin olduğu bölgedeki çene kemiğinin durumuna bağlı olarak değişir. Yine de bütün diş implantı operasyonları belli birtakım aşamalar ve uygulamalar dahilinde gerçekleşir.
İmplant uygulaması, normal koşullar altında çok uzun sürelir ya da karışık bir tedavi süreci gerektirmez. Ancak çene kemiğinin durumu, diş etlerinin ve diğer dişlerin konumu, farklı işlemler yapılmasını gerekebilmektedir. Ancak ortalama olarak normal bir implant tedavisinin süresi en fazla 3 ile 5 ay arasında tamamlanabilmektedir.
İmplant ve Diş Çürükleri İle Diş Eti Hastalıkları
Diş çürükleri ya da diş eti hastalıkları zaman içinde diş kaybına neden olabilmektedirler. Dişler üzerine yerleşen plaklar zaman içinde küçük delikler ve boşluklar meydana getirirler. Bu boşluklar dişin enfeksiyon kapmasına ve diş köküne kadar ulaşarak hassas sinirlere zarar vermesine neden olur. Sonuç diş ağrısı ve daha ileride de diş kaybıdır.
Plaklar aynı zamanda diş etinin de zarar görmesine neden olurlar. Diş çürükleri ve diş etlerinin sağlıksız duruma gelmesi ise kemik kaybına neden olur. Bu iki sorundan herhangi birini yaşayan hastalarda implant tedavisinin başarı yüzdesi daha düşüktür. İmplant tedavisine başlamadan once diş çürüklerini ya da diş eti hastalıklarını tedavi etmekte büyük fayda vardır.
Yine de implant tedavisine uygun olup olmadığınızı anlamanın en doğru ve sağlıklı yolu, uzman bir diş doktoruna muayene olmaktır. Her türlü durumda istisnalar olabileceği, yukarıda sayılan durumların her zaman implant tedavisi için bir engel oluşturmadığı unutulmamalıdır.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)