30 Eylül 2012 Pazar

İmplant Tedavisinde Kanser Tehlikesi Yaşanır Mı


Tıpta implantların kansere yol açtığı görülmemiştir.







Vücut İmplantları Reddeder Mi


İmplantlar çok eski yıllardan beri yapılan araştırmalar sonucunda bir yan etkisi olmayan maddelerden meydana gelmiştir. Bu maddeler hiçbir zaman canlı bir varlığın parçası olmayan ve titanyum gibi metallere benzer maddelerdir. Vücudun bunlara karşı parazitler üreterek, kalp ve böbrek transplantlarında olduğu gibi reddetmesi mümkün değildir.






İmplant Tedavisinde Yaşlılık Etken Midir


İmplant tedavisinde yaşlılık etken değildir. En önemli etken sağlıktır. Hastanın sağlığı ve kemik yapısı implanta uygun olması tedaviyi belirleyen etkenlerdendir. 70-80 yaşındaki hastaların riski, sağlık sorunu olan gençlerden daha azdır. İmplant ihtiyacı ileriki yaşlarda daha da artmaktadır. Genç yaştaki kişilerin de en az ergenlik çağında olmaları gerekmektedir.





İmplantlar Uzun Süre Kalır Mı


30-40 yıl kadar problemsiz şekilde ağızda kalabildikleri görülen implantların ömrünü belirleyen birçok faktör vardır. İlk başta kişinin sağlık durumunun iyi olması ve implantının bakımına verdiği önemdir. Sağlıklı koşullarda bakıldığında uzun ömürlü olduğu görülmüştür. İmplantların bakımı ve uzun süreli kullanılmasını sağlamak için hekim tarafından yeterli bilgiler alınabilinir.








İmplantların Hepsi Başarı İle Mi Sonuçlanır


Tedavi uygulanmadan önce bilinmesi gereken önemli etkenlerin başında hastanın sağlığının yerinde olması gerekir. Mesela herhangi bir hastalığı olan birinin yarı iyileşmesi durumunda önemli problemler yaşanabilir. Bu durumda hastanın iyileşme direnci olmalı. İmplantlar uygulandıktan sonra hastalık tekrar ederse yine problem yaşanabilir. Zaten bu tedavi uygulanmadan önce iyi bir sağlık taraması yapılarak tedaviye başlanmalı. Diş hekiminin gösterdiği hassasiyetin yanı sıra hasta da implant dişlerine dikkatli bakmalıdır. Alkol ve sigara gibi zararlı maddeler implant başarısız olacaktır.


İmplant Muayene Sırasında Neler Yapılır


Hastanın sağlık durumunun implant tedavisine uygun olup olmadığı belirlenir ve ağız modelinin çıkarılması için röntgen çekilir.







İmplant Tedavisinin Yararları Nedir


Estetik bir görünüm; gıdaların rahatça çiğnenip yenilmesi; hatanın kendine olan güveninin yerine gelmesi ve sosyal hayatında bunu rahatça göstermesi; gıdalar kolaylıkla tüketilebilindiği için sağlıklı bir beslenme hayatı sağlar.


Ne Tür Durumlarda İmplant Yarar Sağlar


Hastalar alt çenedeki bütün dişlerini kaybetmeleri durumunda olan hastalar tam (total) protez kullanırlar. Bu durumlarda şikayetçi oldukları konu protezleri hareketli olduğundan çiğnemede zorluk çekerler. Zamanla proteze destek olan kemik dokusunun erimesi problemi artırmaktadır. Bu durumda implant devreye girer ve bu tür şikayetler ve emiğin erimesi problemi de ortadan kalkar.

Bu problem üst çenedeki bütün dişleri kaybedenlerde de yaşanabilir. Bunun sonucunda da implant tedavisi uygulanır. Hastanın protezinin damağı kapatan biçimi olması nedeniyle tat almasında azalma ve midesinde bulanma meydana gelir.

Yine bazı sorunlardan biri de alt ve üst çenedeki bazı dişlerin kaybedildiği durumlarda dişlerine tutturulan kancaların görüntüsünün görünüm kaygısından kaynaklanır. Ayrıca köprü tedavisi için de sağlam olan dişlerin kesilmesi gerekir ve bu da ciddi bir durumdur. Bunun sonucunda da implant tedavisi ile bu problemler çözümlenebilir.

Hastaların tek dişinde sorun var ise, protez takılması gereken diş için en az iki komşu dişten vazgeçilmesi gerekir. İmplant ile bu problem de çözülmüş olur. İmplant düzgün görünümün yanı sıra uzun süreli rahat kullanım için de önemli bir tedavi biçimidir.


İmplant Tedavisinde Ne Tür Risklerle Karşılaşırız


İmplant tedavisinde görülen risk, tüm ağız için ve ağız dışı tedavilerinde görülen riskler kadardır. Bunun dışında bir risk görülmez. Risk, iltihaplanma olduğunda ya da implant işleminin ardından gerektiği şekilde temizlenmediğinde enfeksiyon kapmasıyla gerçekleşebilir. Bunun yanı sıra iyileşme sürecinde içilen sigara da enfeksiyon riskini artıran sebeplerdendir. Böyle bir durumda risklerin yaşanmaması için hastaların düzenli olarak haftalık ve aylık kontrollerine gitmeleri gerekir.


İmplantın Maliyeti Yüksek Mi


İmplantın maliyeti yüksektir. Çünkü, gelişen teknoloji ile tüm malzemelerin kaliteli ve dışarıdan getirilmiş olması maliyetin yükseltmektedir. Ülkemizin de ekonomik durumuna bağlı olarak döviz kurlarındaki iniş çıkışlar maliyette farklılıklara sebep oluyor. Hastalar öz dişlerini kaybetmemek ve rahat kullanımı için yüksek maliyete rağmen implantı tercih edebiliyorlar. Bu durumda ağız ve diş sağlığında uygulanan bu tedavi sağlık açısından önemli bir yatırım olmuş oluyor. Yapılan bazı anketlerde implant sonucunda memnun kalındığı, gerekirse tekrar bu tedavinin tekrar yaptırılabilineceği çıkan netice olmuştur.




Noksan Olan Her Dişe İmplant Tedavisi Mi Uygulanır


Noksan olan her diş için implant tedavisi uygulanmasına gerek yoktur. Tedavinin uygulanacağı yere bağlı olarak 2 implant iki veya dört dişin görevini üstlenebilir.










İmplant Üzerine Yerleştirilen Protez Çeşitleri Nelerdir


Protezler hastanın hassasiyetine göre farklılık gösterebilir. İmplant üzerine iyice yapıştırılan ya da vidalanan protezlere sabit diş protezi denir. Bu türdeki protez hastaya doğal diş rahatlığı verir. Temizlemek için rahatlıkla çıkarıp takılabilecek protezlere de hareketli protezler denir. Bu iki çeşit protez için de diş hekiminden yararları ve faydaları hakkında bilgi alınabilinir.


Çocuk Diş Hekimliği ve Yer Tutucu


Erken diş kaybı durumlarında, varolan yerlerin korunarak sürekli dişlerin kaviste düzgün şekilde yerleşebilmelerini sağlamak için kullanılan apareylerdir. Süt dişlerinin erken kaybı ile dişler boşluğa doğru hareket edeceklerdir. Böylelikle çapraşıklık oluşur ve çiğneme, konuşma bozuklukları meydana gelir.

Eğer çocuğunuzun süt dişi çürük veya travmadan dolayı erken kaybedilmiş ise; süt dişi çekim yeri boşluğunun yer tutucularla korunması, çocuğunuzun ileriki yaşlarda ideal bir diş dizisine sahip olması açısından çok önemlidir.


Çocuk Diş Hekimliği ve Fissür Sealent (Fissür Örtücü)


Dişlerin çiğneyici yüzeyleri girintili çıkıntılıdır. Bu çukurcuk ve tepecikler pit ve fissürler olarak adlandırılır. Bu bölgeler oldukça dardır ve gıdaların sıkışı temizlenememesi nedeniyle genellikle çürüklerin başladığı yerlerdir. Bu bölgelerdeki gıda ve mikroorganizma birikimini ve buna bağlı olarak çürüğü önlemek amacıyla özel akıcı bir dolgu malzemesi kullanılır. Öncelikle bu bölge tam olarak temizlenir ve fissur sealant dediğimiz akıcı dolgu bu bölgeye uygulanır. Işık ile sertleştirilir ve fazlalıkları düzeltilerek cilalanır. Bu işlem sayesinde tüm çürüklerin yaklaşık %70'ini oluşturan çiğneyici yüzey çürüklerinden korunmak mümkün olur. Normal şartlarda uzun yıllar kullanılabilmekle birlikte özellikle buz çiğneme ya da diş gıcırdatma gibi alışkanlıkları olanlarda sık sık kontrol edilmelerinde fayda vardır.

Ağızda ilk kalıcı dişlerin çıktığı dönem uygulama için idealdir. Bu da 6 yaş civarıdır. Diğer azı dişlerinin sürme zamanlarında diğerlerine de uygulanır. Önemli bir nokta kalıcı dişler sürmeye başladıktan kısa bir süre sonra yaptırmanın (1-2 sene içinde) daha iyi olacağıdır. Çünkü süre uzadıkça çürük oluşma ihtimali artar ve fissur sealant yerine dolgu yapmak gerekebilir.

Çürüksüz büyüklerde de uygulanabilmekle beraber, çocuklarda kullanımı daha faydalı ve önemlidir. Kesinlikle acısız ve çok kolay bir işlemdir.


Çene Cerrahisi ve 20 Yaş Diş Çekimi Operasyonu


· İşlem yapılacak dişin kök ucunun üzerindeki kemiğe ve kök ucuna ulaşabilmek için diş eti kesilerek sahanın üzerinden uzaklaştırılır. Açığa çıkarılan kök ucu kesilir ve tüm enfekte çevre dokuları temizlenir.    

· Kök kanalının ucu tıkanır. Diş eti yerine yerleştirilir ve dikiş atılır.  

· Birkaç ay sonra kökün etrafındaki kemik iyileşmiş ve tüm beliriler kaybolmuş olur. 




Porselen Laminalar Nedir, Nasıl Yapılır


Tırnak kalınlığında, istenen renk, boy ve formda özel olarak hazırlanmış bir porselen tabakasının dişin ön yüzüne yapıştırılması işlemidir. Porselenden imal edilen bu kaplamalar ortalama 0,7mm kalınlığında, ışık geçirgenliğine sahiptirler. Mevcut bir diş üzerine mükemmel bir uyum ve hassasiyetle hazırlanıp yerleştirilirler. Porselen lamina uygulanacak dişlerde az miktarda da olsa bir aşındırma yapmak gerekir, bu yapılan aşındırma oranı dişin formuyla, rengiyle, konumuyla doğru orantılı olarak belirlenir.





Çene Cerrahisi ve 20 Yaş Diş Çekimi


Yirmi yaş dişleri, genellikle 15-20 yaşları arasında ağızdaki yerlerini almaya başlarlar. Ancak çenelerde bu dişler için yeterli yer bulunmadığı durumlarda süremeyip, diş eti altında ya da çene kemiği içinde gömülü olarak kalırlar. Kendine yer bulamayan 20. yaş dişleri öndeki dişi ittirerek baskı yapmakta ve bu da çapraşıklığa neden olmaktadır. Ayrıca çok geride olmaları ve etraflarındaki diş etinin normal anatomik yapıda olmamaları nedeniyle kolayca iltihaplanabilmektedirler.





Kanal Tedavisi Gerektiren Durumlar


- Dişin sinirine kadar ilerlemiş çürük,
- Travma sonucunda dişin canlılığını kaybetmesi,
- Ortodontik tedavideki aşırı kuvvetlerin dişin canlılığını etkilemesi,
- İleri diş eti hastalıkları,
- Yüksek yapılmış dolgu veya kron-köprü restorasyonları.

Kanal tedavisi lokal anestezi altında yapılmaktadır. Tedavi sırasında hasta herhangi bir ağrı-sızı hissetmez. Dişin durumuna göre tek seansta veya 2-3 seansta bitirilebilir.




Periodontoloji Diş Eti Hastalıklarının Nedenleri


- Genetik faktörler,
- Sigara,
- Hormonal değişiklikler,
- Kötü ağız hijyeni,
- İlaç kullanımı,
- Diabet,
- Kötü yapılmış kron ve köprüler,
- Kötü beslenme.






Ortodonti ve Ortognatik Cerrahi

Ortodontik veya ortopedik tedavi ile düzeltilemeyecek durumlarda ortognatik cerrahiye başvurulur. Çene ve yüzde oluşan bozukluklar doğuştan yada kaza ve hastalıklara bağlı olarak sonradan ortaya çıkabilmektedir. Çenelerin birbirine ve yüze göre uyumsuzluğu hastalarda hem estetik hem de fonksiyonel rahatsızlıklara yol açmaktadır. Gelişen üstün teknoloji ve cerrahi teknikler ile bu bozuklukların düzeltilmesi sağlanabilmektedir.

Gülüş Tasarımı ve Diş Eti Hattı

Gülümsediğinizde görünen diş eti hattı, üst dudak çizgisine paralel olmalıdır. Diş eti hattı, tıpkı güzel bir tabloyu çevreleyen çerçeve gibidir. Gülüşünüze anlam katar. 

Çocuk Diş Hekimliği ve Flor Uygulaması


Günümüzde diş yapısını güçlendirmede etkinliği en çok bilinen madde "fluorid" bileşikleridir. Fluorid dişlerin çürümesini önleyen, dişlerin yapısını kuvvetlendiren bir elementtir.

Fluorid diş macunlarının içinde bulunduğu gibi bazı besin maddelerinde de bulunur. Fakat çocuklar çoğu zaman dişlerini fırçalamayı ihmal ettiklerinden dişlerinin çürüğe karşı direnç kazanabilmeleri için yeterli fluorid almamış olurlar. Bu durumun önüne geçebilmek için kliniğimizde profesyonel yüzeyel fluorid uygulamaları yapılmaktadır. Profesyonel yüzeyel fluorid tatbiki sadece diş hekimleri tarafından uygulanılabilen bir yöntemidir. Yüzeyel fluorid uygulaması özellikle dişleri çürümeye meyilli çocuklarda uygulanır. Bu sayede yeterli miktarda fluorid dişler üzerine depolanır ve dişlerin yapısı güçlendirilerek çürüğe karşı dirençli olur. Yüzeyel fluorid uygulaması her 6 ayda bir yapılırsa ancak etkili olabilir. Bunun için çocuklarınızı her 6 ayda bir düzenli olarak diş hekimine getiriniz.


Çene Cerrahisi ve Apikal Rezeksiyon (Kök Ucunun Rezeke Edilmesi)


Apikal rezeksiyon, kök ucu rezeksiyonu; dişin kök ucunun ve etrafındaki ilişkili enfekte veya patolojik dokunun çıkartılması işlemidir. Bu işlem; kök ucundaki enflamasyon ve enfeksiyonun kök kanal tedavisi veya bu tedavinin tekrarına rağmen iyileşmemesi yada ilişkili kronik patolojinin varlığı halinde ilgili dişi ve çevresini sağlıklı bir yapıya kavuşturmak için yapılmaktadır. 

Modern diş hekimliğinin ana amacı, diş kayıplarının önüne geçmektir. Artık diş hekimleri, doğal dişleri ağızda tutmak için ellerinden gelen çabayı göstermektedirler. Çünkü; tek bir dişin kaybı bile genel diş sağlığı ve görünümde olumsuz değişikliklere neden olmaktadır. Uygulanacak dişe göre ortalama 30-90 dk.sürebilen bir operasyon olan apikal rezeksiyon öncesi doktorun da önerisi ile antimikrobiyal ağız gargaraları, antienflamatuar ve/veya antibiyotik kullanımı söz konusu olabilmektedir. 


29 Eylül 2012 Cumartesi

İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürer


Hastanın genel sağlık durumu ve çenedeki kemik yapısının vaziyetine göre tedavi sürecinde değişiklik yaşanabilir. İyi durumdaki vakalarda implant uygulamaları 15 dakikada gerçekleşir. Aynı zamanda implant sayısı da bu tedavi süresini etkileyen önemli unsurdur. Genelde uygulama sonrasında ikinci ayda implantın üzerine dişler yerleştirilerek tedavi tamamlanır.





İmplant Sonrası Hemen Protez Uygulanır Mı


Günümüzde diş hekimleri arasında oldukça gündemde olan, tartışılan konu olan bu durum henüz gerçekleşmemiştir. İlk 3-6 ay süresince implantların kemik ile kaynaşması (osteointegration) beklenmektedir. Çünkü bu süreçte implantın yükünün en az seviyeye inmesi gerekir. Bu süreçte diş noksanlığı yaşanmaması adına hekim tarafından geçici diş yapılacaktır.








İmplant Maliyeti Nedir


İmplant tedavileri tamamlanan hastalarda yapılan bir araştırmada, hastalar yaptıkları yatırımın karşılığını aldıklarını ve gerekirse aynı şeyi tekrar yaptıracaklarını belirtmişlerdir.







İmplant Tedavisinin Başarısı


- İmplant öncesi ve sonrasında ağız sağlığı ve temizliğine özen gösterilmesine,
- İmplant iyileşme döneminde kullanılan alkol ve sigara miktarına,
- İmplantların steril bir ortamda yerleştirilmesine,
- Genel sağlık durumunun iyi olmasına (Kontrol edilemeyen şeker hastalığı iyileşmeyi olumsuz yönde etkiler),
- İmplant hekim tarafından doğru konulmuş olmasına doğrudan bağlıdır.


İmplant Tedavisinde Başarı Oranı Nedir


Yapılan bilimsel çalışmalarda implant başarısının %90-100 arasında değiştiği gösterilmiştir. Fakat elbetteki her tıbbbi işlemde olduğu gibi %100 garanti vermek mümkün değildir.









İmplantın Avantajları Nelerdir


- İmplant daha estetik ve daha doğal bir görünüm sağlarlar.
- İmplant dişler stabil kalır. İmplant üstüne yapılan total (damak), parsiyel veya sabit protezler hiç oynamaz.
- İmplant uygulamasında tutuculuk maksimumdur. Çekilmiş dişlerin olduğu kemik bölgelerinde zamanla madde kaybı olur ve kemikler gittikçe incelir. Buna bağlı yüz profilinde bir takım değişiklikler olur.
- İmplantların yerleştirilmesi ile bu kemik kaybı engellenir.
- İmplant sonrası çiğneme fonksiyonu düzeldiği için daha dengeli ve iyi beslenme sağlanır. Böylece iyi çiğneyememeye bağlı olarak oluşmuş mide problemleri giderilir.
- İmplant  ile doğal görünüm ve estetiğin sağlanması ile kişinin kendine güveni artar.


Kompozit Dolgu Yenileme Sonrası İçin Uyarılar


Aynı seansta parlaklık verme işlemi yapılan kompozitlerde, büyük operasyonlar ya da fazla diş için yapılan tedavilerde hasta tekrar çağırılarak, gerekli olan estetik düzeltmeler yapılır.

Bu tedavilerle ön dişlerde meydana gelen hasarlar yenileniyor, böylece hastalar çiğneme esnasında dikkatli olurlarsa ve dişlerine iyi bakarlarsa dolgularının uzun ömürlü olmasını sağlarlar. Özellikle felçli yüze yapılan tedavilerden sonra beyazlama işlemi ne kadar iyi yapılmış olursa olsun, boyalı gıdalar dolguların rengini değiştirebilmektedir. Aşınma nedeniyle yenilenen dişlerde dikkat edilmesi gereken sert diş fırçaları kullanılmamalı ve dişler fırçalama yöntemleri iyi bilinmelidir. Bu uyarılar, yüz felci olan hastalardaki yenilemeler için de dikkat edilmesi gereken hususlardır.






Ortodonti ve Çene Ortopedisi

Alt ve üst çenenin birbirine göre bozulan ilişkilerini küçük yaşlarda yüze takılan özel apereylerle düzeltmeyi amaç edinen bir ortodonti alanıdır. Çoğu zaman ortopedik tedavi (çenelerin uyumu sağlanır) ve ortodontik tedavi (dişlerin kapanış uyumu sağlanır) birlikte yürütülür.










Gülüş Tasarımı ve Gülüş Hattı


Ön dişlerin kesici uçlarını birleştirecek şekilde çizilen eğri alt dudağın eğriliği ile aynı olmalıdır. Bu çizgilerdeki uyum ne kadar sağlanırsa kişi o oranda genç ve çekici bir gülüşe sahip olacaktır.







Zirkonyum Esaslı Kron ve Köprü Sistemleri


Bu sistemde metal yerine yapı malzemesi olarak zirkonyum kullanılır. Yapılan çalışmalar diş hekimliğinin temel gereksinimleri olan estetik, sağlamlık, doku uyumluluğu ve doğallık konularında bugüne kadar ulaşılan en yüksek performansın elde edildiğini göstermiştir.

Tamamen manüpulatif becerinin bilgisayar destekli teknoloji ile birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan bir yöntemdir. Klinikte elde hazırlanmış diş preperasyonları laboratuarda özel yöntemlerde şekillendirilir ve özel bir cihaz yardımıyla lazer tarama sitem ile okunur. Bu bilgiler cihazın şekillendirme bölmesine aktarılıp kron veya köprünü bilgisayar tarafında işlenilir.

Böylece zirkonyum oksit alt yapı oluşmuş olur. Bu alt yapının üstü özel porselenler ile kaplanılır. Böylece ışığı geçiren (neon efektli), oldukça dayanıklı, estetik, doğal görünümlü kron ve köprüler elde edilmiş olur. Sistemin en büyük avantajı ulaştığı çok yüksek dayanıklılıkla porselenleri artık köprülerde de kullanılabilir hale getirmesidir. Diş dolguları (kliniğimizde amalgam dolgu tercih edilmemektedir.)




Çocuk Diş Hekimliği ve Ağız Bakımı-Fırçalama

İlk dişler ağızda görünür görünmez, temizlenmeye başlanmalıdır. Temiz bir tülbent ya da gazlı bez kullanılarak; sabah kahvaltı sonrası ve gece yatmadan önce dişlerin silinerek temizlenmesi gerekir. Diş fırçası kullanımına bebeğin arka dişlerinin çıkmasından sonra başlanabilir. Okul öncesi çocuklarda diş fırçalama için bir teknik önermek ve uygulatmak çok zordur. Bu yaşlarda önemli olan, çocuğa diş fırçalama alışkanlığını kazandırmaktır. Çocuklar diş firçalarken çoğu zaman dişlerin görünen ya da kolay ulaşılan yüzlerini fırçalar. Oysa ki mikroplar, dişlerin ara yüzleri ya da çiğneyici yüzeylerinde daha kolay birikir. Bu nedenle fırçalamadan sonra anne-babanın kontrolü şarttır. Okul çağındaki çocuklarda fırçanın diş-diş eti birleşim yerine 45º eğimle yerleştirilip dişlerin görünen yüzeylerini döndürme hareketiyle, daha sonra da dişlerin çiğneyici yüzeylerinin ileri-geri hareketlerle fırçalanması önerilmektedir.


Çene Cerrahisi ve 20 Yaş Diş Çekimi Operasyon Sonrası Bakım


· Yara yeri kurcalanmamalıdır. Yoksa ağrı, enfeksiyon veya kanama gelişebilir.
· İlk 24 saat boyunca o taraf ile çiğneme yapılmamalıdır.
· İlk 24 saat sigara içilmemelidir. Çünkü sigara kanamayı arttırıp iyileşmeyi bozar.
· Tükürülmemelidir. Yoksa kanama artar ve pıhtı yerinden oynayabilir.
· Kanama kontrol edilmeli. Eğer dikiş atılmamışsa steril gazlı bezle tampon yapılır. Pıhtı oluşumu için tampon yarım saat ağızda tutulmalıdır. Tampon alındıktan sonra kanama devam ediyorsa yeni bir tane konur.
· Şişkinliğin kontrolü. Operasyon sonrası bölgeye soğuk bir tampon uygulayarak dolaşım yavaşlatılır ve yüzün şişmesinin önüne geçilir. Uygulama şöyle olmalıdır; 20 dakika soğuk tampon-20 dakika ara-tekrar 20 dakika soğuk tampon şeklindeki periyotlarla devam edilir.
· İlk 24 saatten sonra her 2 saatte bir ılık tuzlu suyla ağzı gargara yapmak gerekir. karışım 1 bardak ılık suya 1 çay kaşığı tuz koymak suretiyle hazırlanır.




27 Eylül 2012 Perşembe

İmplant Yerleştirilirken Neler Yapılır


Uygun anestezi yöntemlerinin uygulanması durumunda hayır. Tedavinin problemsiz tamamlandığı vak’alar da implantların varlığını bile hissetmeyecek kadar rahat olursunuz.